Az épület felújítása

2017 nyarán befejeződött a Hegyvidéki Önkormányzat beruházásában, a magyar állam és az EGT Alap támogatásával a műemlékvédelem alatt álló, egykori lóvasút-végállomás épületének korhű rekonstrukciója a Zugligetben.

Az épület felújítása eredeti állapotának megfelelően, de a mai kor követelményeihez igazítva történt a ZDA – Zoboki Építésziroda tervei szerint. A munkálatok során elbontásra került a középső rész utólagos beépítése, így az egykori nyitott várócsarnok - amit oldalról csak üvegfal határol - ismét eredeti szépségében látható. Az épület a föld alatt, a pinceszinten bővült, valamint a hegyoldalba süllyesztve egy új, többfunkciós épületrész jött létre. Az épületegyüttes gépészetét a környezettudatosság és fenntarthatóság elveit szem előtt tartva tervezték meg, ennek szellemében a hűtésről és a fűtésről egy talajszondás, hőszivattyús rendszer gondoskodik. A megújult műemlék épületben a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény kiállításai láthatóak majd, valamint múzeumpedagógiai foglalkozásoknak, a raktáraknak és irodáknak, továbbá a Normafa alsó kapujaként információs pontnak és egy vendéglátóhelynek is itt biztosítanak helyet. Az épület mögött kialakított új, modern épületszárnyat egyebek mellett multimédiás oktatóteremként, tudományos kutatóhelyként, filmvetítések és kisebb konferenciák helyszíneként lehet majd használni. A beruházás megvalósulásáért köszönet illeti a magyar államot, amely a költségek felét, valamint az Európai Gazdasági Térséget, amely az EGT Finanszírozási Mechanizmus keretében a költségek negyedét finanszírozta.

Lóvasút rekonstrukciója [rövidített változat]

Az említett funkciók műemléki környezethez illő megjelenítése érdekében április elején nyilvános kommunikációs arculati pályázatot írt ki a Hegyvidéki Önkormányzat. A pályázóknak egységes tervet kellett készíteniük az épületen elhelyezendő "LÓVASÚT Kulturális és Rendezvényközpont" feliratra, az általános tájékoztató táblákra, az épületen belüli piktogramokra, a programokat, kiállításokat hirdető plakátokra, meghívókra, a sajtótájékoztatókon, rendezvényeken használható molinókra és a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény úgynevezett kisarculatára, például a névjegykártyákra, levélpapírokra, borítékokra.

A szakmai zsűri két koncepciót választott ki, amelyek közül a hegyvidékiek megszavazhatták, melyiket látnák szívesen az épülethez, az intézményhez kapcsolódóan.

A nyertes pályázati anyagot Herr Ágnes és Csuport Andrea grafikusok készítették.

Lóvasút rekonstrukciója [bővített változat]

Az épület 2017. szeptember 17-én nyílt meg a nagyközönség előtt.

A felújítás építészeti szempontjairól bővebben itt olvashat.