fo kep telik foto banszegi rebeka

Néző, színész, némi fény és helyszín – Márfi Márk színháza

Kell-e fény egy színdarabban, elnevetett előadás-népszínmű, felejthetetlen előadás az egyetem palatetején – kérdéseinkre Márfi Márk, a Telik – egy óra az életedből című előadás szerzője és előadója válaszolt.

LVST: Színházat talán bárhol lehet csinálni. Mi az a 3-4 dolog, ami szerinted feltétlenül szükséges egy előadás létrejöttéhez? Mitől lesz színház a színház?

Márfi Márk: Néző nélkül nincs színház, az fix. Persze színész nélkül is nehezen, de ha az adott, ám nincs, ki nézze, akkor azt hiszem, az nem lehet színház. Sötétben is izgi lehet játszani, de talán jobb látszani, így a harmadik a fény. És az is jó, ha van hol. Néző, színész, némi fény és helyszín. Ja, és egy rendező sem árt, vagy egy alkotótárs. És ne felejtsük el a háttérben dolgozó szakembereket sem! Meg az sem hátrány, ha jó az alapanyag, amin dolgozol. Plusz egy kis jókedv, s hadd szóljon! Szomorúan ezt nem lehet.

LVST: Mi az első (vagy legfontosabb) színházi élményed?

MM: Életemben először talán a Macskákat láttam. Azzal az úgynevezett színházvonattal utaztam fel Budapestre, amit többek között a nagybátyám szervezett. 14 lehettem. Valamiért nagyon megmaradt, hogy Détár Enikő a fejem felett hintázik, de nem ez volt a legfontosabb. Az ugyanis az egyik első szereplésemhez köthető: 19 éves voltam, amikor Magyar Attilával volt egy jelenetem egy népszínműben. A szüleim is ott voltak a nézők között. Természetesen a kamerájukkal, állvánnyal. Örökítsük meg mindenképp ezt a zalaszentgróti tájolást! Nagyon vicces fojtogatós jelenetet villanthattunk Attilával, mert édesapám elfelejtett lefelé svenkelni a kamerával, annyira nevetett. Így a felvételen csak az hallatszik, hogy a szüleim nevetnek. És hát ez sokkal jobb, mint a jelenet, amiről az utókor lemaradt. 

LVST: Mit keresel, amikor színházat csinálsz, vagy éppen színházi előadást nézel meg?

MM: Ha nézek, akkor szívesen lopok, ha van mit. De sajnos sokszor nincs.
Ritmust, technikát, gesztust. Raktározom, hátha később inspirálódhatok belőle. Én ezeket összefoglalva csak lopásnak hívom, de nem vagyok tolvaj. Rendszerint hagyom érni, ötvözöm, beépítem s várom a lehetőséget, mikor lehet visszaadni. Ha játszok, akkor pénzt. Nevess!

LVST: Mi volt a legemlékezetesebb helyszín, ahol színházi előadást láttál?

MM: Annál izgalmasabbal még nem találkoztam, amit Zsótér Sándor rendezett az SzFE Szentkirályi utcai épületének kertjében. Az épület palatetején pörlekedhettem a jó Istennel, majd utána élve elástak a földbe. Igazi földbe, igazi ásóval. Aztán kerítéseken meg fákon másztunk, és volt, hogy az ég is ránk szakadt. Így az alapból különleges helyszín percek alatt sártengerré változott, amiben vádliig gázoltunk. Hogy a vihart Zsótér rendezte-e vagy sem… Egyikre sem mernék mérget venni.

 

Márfi Márk: Telik – egy óra az életedből

img 9178Márfi Márk 2020-ban végzett az SzFE prózai színész szakán. Szakdolgozatának megírására tavasszal, a koronavírus-járvány alatt került sor otthon, vidéken. Bezártságból, de óriási alkotói szabadsággal megírt szöveg. „Semmit sem áll módomban jobban védeni, mint magamat. Ehhez viszont támadhatóvá kell váljak. Az vagyok.”

dramaturg: Bíró Bence
zene: Mester Dávid
alkotótárs, rendező: Tóth Péter

Az előadást felnőtt nézőinknek ajánljuk!

Még több infó és jegyek: https://lovasut.jegy.hu/program/marfi-mark-telik-egy-ora-az-eletedbol-125287

 

Színházi grund Zugligetben
A színház máshol van – ne csak a színházban keresd! Nézz előadásokat a Lóvasúton – exkluzív darabok novemberben és decemberben a hegyvidéki erdőszélen, a 19. században épült Lóvasút felújított épületében – kívül a belvárosi nyüzsgésen, közel az erdőhöz, a 12. kerületben. Megéri feljönni!

Az összes színházi előadásért a Lóvasúton katt ide: https://lovasut.hu/mufaj/szinhaz/

Szöveg: G. Szabó Sarolta
Fotó: Bánszegi Rebeka


Blog | Info

trojka2

Trojka a Lóvasúton!

A Trojka Színházi Társulás 3 nap alatt 4 előadást hoz a Lóvasútra májusban! Május 20....

ringato

Ringató a Lóvasúton!

Sándorné Krizsán Ildikó vezetésével január 10-től minden szerdán 10 órától Ringató foglalkozásokra várunk minden 0-3...

untitled design 2

Ünnepi nyitvatartás

LÓVASÚT AZ ÜNNEPI IDŐSZAKBAN 2023. december 24. • ZÁRVA 2023. december 25. • ZÁRVA 2023....