Helytörténeti gyűjtemény

helytorteneti gyujtemeny

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény 1973-ban jött létre kerületi helytörténészek és több elhivatott lokálpatrióta összefogásával. Kezdetekben a Gyűjtemény egy kicsiny szobában lelt otthonra, de az évek folyamán egyre jobban növekedett és a főváros egyik legaktívabb helytörténeti gyűjteményévé nőtte ki magát. Az elmúlt negyvennégy évben a kerületi Tanács, majd a Hegyvidéki Önkormányzat fenntartásában működött az intézmény, 2017-től a MOM Kulturális Nonprofit Kft. telephelyeként talált új otthonra a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban.

Gyűjteményünk munkájának része az évente kétszer megújuló időszaki kiállítás, mely a Zugliget-történeti állandó kiállításunk mellett kap helyet. A kerület többi közművelődési intézményével együttműködve igyekszünk kielégíteni minden korosztály művelődési igényét, hozzájárulni szabadidejük tartalmas eltöltéséhez. Gyűjteményünk nagyon fontosnak tartja, hogy a látogatók mellett jó kapcsolatot ápoljunk más kerületi intézményekkel, így például az óvodákkal, iskolákkal, amelyek segítségével könnyen tudunk múzeumpedagógiai foglalkozást tartani minden közoktatásban résztvevő korosztálynak, de a rendhagyó történelemórák szervezését, történelmi vetélkedők és az aktuális kiállításhoz kapcsolódó tárlatvezetések szervezését is megkönnyíti a jó kapcsolat. A kerület múltja iránt érdeklődőknek a tavasz beköszöntével helytörténeti sétákat szervezünk, ami az immár hagyományossá vált „Ismerd meg a Hegyvidéket” elnevezést kapta, a hidegebb hónapokban pedig különböző helytörténeti esteket, előadásokat szervezünk az érdeklődőknek. Ezenfelül a komolyabb tudományos munkához szükséges kutatási lehetőséget is tudunk biztosítani a több tízezer darabos fénykép, levéltári és könyvtári állományunk segítségével.

Célunk, hogy modern köntösben, a technikai fejlődés eszközeit felhasználva segítsük látogatóinkat kerületünk múltjának felfedezésében. Hiszünk abban, hogy egy jól kialakított, és a nagyközönség elé színvonalas kiállításokkal lépő helytörténeti gyűjtemény képes a kerületben élők lokálpatriotizmusát erősíteni, a Hegyvidékhez való kötődést szorosabbra fűzni. A történészek, muzeológusok munkája mellett a lakosság, a hegyvidéki polgárok támogatására is szükség van, hiszen az ő visszaemlékezéseik, használati tárgyaik azok, amelyekből kerületünk történelme valójában felépül és bemutathatóvá válik.

jobbraHHGY blue inverse

Helytörténeti programok, tárlatvezetés, múzeumpedagógia 

Földváry Gergely történész
foldvary.gergely@hegytortenet.hu
+36 70 360 2447

Tüske Tamás történész
tuske.tamas@hegytortenet.hu
+36 70 426 9807

A Helytörténeti Gyűjtemény kiállítóterme szerdától vasárnapig 10:00 és 18:00 között látogatható. A kiállítótérben egyszerre 15 fő tartózkodása ajánlott.