Magyar leiras:

Haydnnal Bécsben – Bősze Ádám előadás-sorozata

A Haydnnal Bécsben című előadásokban Bősze Ádám megőrzi a Haydnnal Londonban és a Haydnnal Párizsban sorozatokban tőle megismert közelítésmódot: úgy mutatja be Joseph Haydn zenéjét, hogy segíti a hallgatóságot belehelyezkedni abba a környezetbe, amely a zeneszerzőt körülvette. Nem zenei elemzések és analízisek, hanem társadalom- és kultúrtörténeti vizsgálódások nyomán mutatja be azt a hihetetlenül gazdag világot, amelynek egyik legragyogóbb jelensége Joseph Haydn muzsikája volt.

A sorozat epizódjai:

1. Haydnnal az iskolában
Joseph Haydn Bécsben töltötte az iskoláséveit. A 18. század eleji oktatási rendszerről, a zenei képzés sajátságairól, szigorról és diákcsínyekről beszél sorozatindító előadásában Bősze Ádám zenetörténész.

2. Haydnnal az operában
Operajátszásról, a hangverseny intézményének bécsi kialakulásáról beszél Bősze Ádám zenetörténész. Joseph Haydn hosszú élete alatt ugyanis gyökeres változásokat tapasztalt a korabeli zenerajongó. A folyamatok máig éreztetik hatásukat.

3. Haydnnal a hivatalban
Adminisztratív terhek, ügyintézés, pénzzel való bánásmód. Ezek csak az előadás sarokpontjai. Ahhoz, hogy el tudjuk képzelni Joseph Haydn mindennapi életét, bizony meg kell ismernünk, a bürokrácia réme mennyire rémisztette meg a zeneszerzőt.

4. Haydnnal a templomban
Joseph Haydn vallásossága közismert. Műveit szinte kivétel nélkül Isten nevében kezdte el, és az Úrnak zengett hálával fejezte be. De vajon milyen volt a vallásos ember élete a 18. századi Bécsben, mennyire hatotta át az életét a hit gyakorlása, hogyan fért meg emellett a babona, vagy éppen a szabadkőművesség. Ezekre és hasonló kérdésekre keresi a választ Bősze Ádám zenetörténész.

5. Haydnnal a parlamentben
A parlament intézménye a 18. századi Bécsben nem igazán volt ismert. Ettől függetlenül Joseph Haydnnak is megvolt a maga politikai véleménye. Ugyan tüntetni nem járt, de helyenként kifejezte véleményét. A mester ellenzékiségéről és lojalitásáról szól Bősze Ádám legújabb előadása.

6. Haydnnal a konyhában
Azaz étkezési és italozási szokások a 18. századi Bécsben. Mindezt Joseph Haydn szemszögéből. Főzött, vagy főztek rá, alkoholizált, vagy absztinens volt? Nem ezektől a kérdésektől fordul ki sarkából a zenetörténet, de jó választ keresni rájuk, mert ezzel is egy lépéssel közelebb kerülünk a kor kétségtelenül leghíresebb zeneszerzőjéhez.

7. Haydnnal a természetben
Beethoven gyakran kirándult, Mozart leesett a lóról. De Joseph Haydn vajon mennyire vágyott a természetbe? A mester natúraszeretetéről, muzsikájának természeti jelenségeiről beszél Bősze Ádám zenetörténész a legújabb előadásában.

8. Haydnnal a kórházban
Pontosabban Joseph Haydn kórtörténete. A 18. század Bécsének terápiái, higiéniai viszonyai, egészségügyi intézményrendszere különös tekintettel a zeneszerző betegségeinek szempontjára. Bősze Ádám sorozatzáró előadása a Lóvasúton.