rejto romantika a lovasuton

Rejtő Romantika a Lóvasúton

Az est új időpontja: 2020. szeptember 29. 


Rap, jazz, hiphop, drum’n’bass, reggae, slam poetry – mindehhez versek Petőfitől, Weöres Sándortól, Petri Györgytől vagy Pilinszky Jánostól. Weöres Sándor szövegei slammelve? Petőfi-vers rappelve – miért ne? Az irodalom régebbi és újabb művei kortalan frissességgel tudnak szólni minden kor olvasójához, hallgatójához. Ha van, aki olvassa e szerzők műveit – vagy ami sokszor még izgalmasabb: megszólaltassa őket.

A Bob és Bobék Orchestra 2011 óta ezt a kortalanságot hirdeti különleges előadásaiban, amiben különböző zenei műfajok társulnak olyan szerzők műveivel, akikkel sokan az iskolapadban találkoztak utoljára. Az együttes előadásain velőig ható ritmusok, fülbemászó zenei megoldások ébresztik rá a közönséget, hogy a magyar irodalom legnagyobbjainak művei ma is megállják a helyüket, koroktól és kortól függetlenül elgondolkoztatnak, felfrissítenek, tűzbe hoznak, magukkal ragadnak.
A Bob és Bobék Orchestra (Bakos Bettika – ének, Dévényi Zoltán – gitár, Eged Márton – basszusgitár, Horváth Kristóf „Színész Bob” – szöveg, Oláh Edmond „Mizó” – beatbox) a magyar irodalom legjavát öltözteti új köntösbe, különböző zenei stílusok segítségével.

Új produkciójukban Rejtő Jenő műveit keltik életre. Rejtő Jenő (1905-1943) szülővárosának, a századfordulós Budapestnek kiváló ismerője volt. A városnak, ami a 20. század első évtizedeiben hemzsegett az izgalmas művésztársaságoktól: a század eleji főváros számos fontos művésznek, színésznek, zenésznek, költőnek és írónak volt otthona. Különböző rendű és rangú társadalmi csoportok tették színessé a pesti utcát, Rejtő (leggyakoribb írói álnevén: P. Howard) pedig kiváló megfigyelője és ismerője volt a városnak és a pesti létnek. Ez a nyüzsgő városi élet, annak minden bájával, romlottságával, tragédiájával és komikumával – az a híres pesti humor…  – kirándul a Rejtő-regényekben a legegzotikusabb tájakra. Az írói tehetség, a nagyfokú emberismeret és a végtelen rejtői humor szerencsés együttállása pedig olyan örökzöld művekkel ajándékozta meg az irodalmat, mint a Piszkos Fred, a kapitány, A szőke ciklon, A láthatatlan légió, A három testőr Afrikában, A 14 karátos autó és a többi Rejtő-regény – valamint kabaré- és színpadi írások, forgatókönyvek, és ami kevésbé ismert: Rejtő kezdetben a lírába is belekóstolt – verseit azonban soha nem publikálta.

Rejtő Jenő végtelenül humoros könyveivel vált ismertté, hosszú évtizedek óta töretlenül nevetteti a vicces olvasmányra vágyó olvasókat. Ez a humor azonban nem egyszerű, egyszerhasználatos, feledhető humor – ilyen vaskos nevetésre csak olyan írói tehetség teszi képessé az embert, aminek Rejtő a birtokában volt.
Bob és Bobék Orchestra a tragikusan rövid, mégis gazdag életműből egész estés, irodalmi-zenés kalandot gyúrt. Hogy miként szólalnak meg a rejtői (al)világ klasszikus alakjai – Fülig Jimmy, Piszkos Fred és a többiek –, március 29-én, a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban kiderül.

„De nem akarom, hogy te se derülj
A rablógyilkos is ember, érezhet dolgokat
A torkomon lecsúszik a keserű
Az egész annyira meseszerű
A szomorúságból való nikotin fojtogat

A jassznak is lehet szíve, főleg ha klasszikus
Az igazán fontosat is azzal látja
Ártatlanabb, mint te, mert nem lett taktikus
Az alvilágnak igenis, hogy van romantikája
Az alvilágnak igenis, hogy van romantikája”

Horváth Kristóf Bob: Fülig Jimmy (részlet)

A vers megjelent: Napút – Irodalom, művészet, környezet, 2018. október, XX. évfolyam 8. szám

G. Szabó Sarolta

További cikkek a MOMkult Blog-on: www.momkult.hu/blog/
Ajánlók, tudósítások, interjúk – számos érdekesség a programokról, fellépőkről és sok másról.


Blog | Info

ringato

Ringató a Lóvasúton!

Sándorné Krizsán Ildikó vezetésével január 10-től minden szerdán 10 órától Ringató foglalkozásokra várunk minden 0-3...

untitled design 2

Ünnepi nyitvatartás

LÓVASÚT AZ ÜNNEPI IDŐSZAKBAN 2023. december 24. • ZÁRVA 2023. december 25. • ZÁRVA 2023....

387323255 353457850423234 8719011305038751449 n

Advent a Hegyvidéken

A Hegyvidék adventi vására széles portéka-kínálattal, családi programokkal, koncertekkel, helytörténeti sétákkal, adventi gyertyagyújtással várja a...