image3 e1636746905795

Krapek válaszol

Valódi jelenlét, emberi pillanatok a színpadon, nyitottság – kérdéseinkre Georgita Máté Dezső, a Krapek című darab főszereplője válaszolt.

LVST: Színházat talán bárhol lehet csinálni. Mi az a 3-4 dolog, ami szerinted feltétlenül szükséges egy előadás létrejöttéhez? Mitől lesz színház a színház?

Georgita Máté Dezső: A legfontosabb a jelenlét. A legegyszerűbb módon is, mármint ténylegesen ott lenni. Ezt az elmúlt egy évben megtapasztalhattuk. Az online színház számomra nem színház. Másrészt bátorság tényleg jelen lenni. Színészként: nap nap után belerakni az idegrendszeremet, a gondjaimat, az örömeimet egy-egy előadásba, és figyelni a partnerre, az Ő idegrendszerére, az Ő gondjaira, örömeire. Nézőként: tényleges befogadó jelenlét. Nyitottság. Ezektől lesz élő a dolog.

LVST: Mi az első (vagy legfontosabb) színházi élményed?

GMD: Erkel Színház, gyerekbérlet, János Vitéz. Nem is maga az előadás, hanem Haumann Péter franciakirály-alakítása. Olyan energiát és életet hozott be a színpadra, hogy csak ámultam.

LVST: Mit keresel, amikor színházat csinálsz, vagy éppen színházi előadást nézel meg?

GMD: Embereket. Mármint valódi emberi pillanatokat. Egyik kedvenc előadásomat Berlinben láttam. Színházi építőkről szólt, a saját életükről beszéltek – szeretnék egyszer egy ilyesmi előadást csinálni.

LVST: Mi volt a legemlékezetesebb helyszín, ahol színházi előadást láttál?

GMD: Az SzFE Szentkirályi utcai épületének udvarában volt egy Zsótér-vizsga, a Peer Gynt, Ibsen drámáját játszották. Ott nagyon jól használták a helyszínt.

 

Krapek
FAQ Színház – benoit produkció

image4„Rákérdezek az életre, de eszem ágában sincs úgy tenni, mintha tudnám a választ.” J. D. Salinger
A Zabhegyezőből ismert 16 éves Holden most a Lóvasúton keresi a húgát. És beszél. Magáról, a világról. Helyspecifikus monodrámában Salinger kultikus regénye, középpontban egy lázadó hőssel – vagy egy meg nem értett zsenivel.

A szövegkönyvet Gyepes Judit fordításának felhasználásával Georgita Máté Dezső és Ördög Tamás írta.
Holden Caulfield szerepében: Georgita Máté Dezső
Jelmez: Giliga Ilka
Rendező: Ördög Tamás

Még több infó és jegyek: https://lovasut.hu/programok/krapek-zabhegyezo/

Színházi grund Zugligetben
A színház máshol van – ne csak a színházban keresd! Nézz előadásokat a Lóvasúton – exkluzív darabok novemberben és decemberben a hegyvidéki erdőszélen, a 19. században épült Lóvasút felújított épületében – kívül a belvárosi nyüzsgésen, közel az erdőhöz, a 12. kerületben. Megéri feljönni!

Az összes színházi előadásért a Lóvasúton katt ide: https://lovasut.hu/mufaj/szinhaz/

Szöveg: G. Szabó Sarolta
Fotó: Cseke Tamás


Blog | Info

ringato

Ringató a Lóvasúton!

Sándorné Krizsán Ildikó vezetésével január 10-től minden szerdán 10 órától Ringató foglalkozásokra várunk minden 0-3...

untitled design 2

Ünnepi nyitvatartás

LÓVASÚT AZ ÜNNEPI IDŐSZAKBAN 2023. december 24. • ZÁRVA 2023. december 25. • ZÁRVA 2023....

387323255 353457850423234 8719011305038751449 n

Advent a Hegyvidéken

A Hegyvidék adventi vására széles portéka-kínálattal, családi programokkal, koncertekkel, helytörténeti sétákkal, adventi gyertyagyújtással várja a...