Magyar leiras:

„Én írok levelet magának –
Kell több? Nem mond ez eleget?
Méltán tarthatja hát jogának,
Hogy most megvessen engemet.
De ha sorsom panaszszavának
Szívében egy csepp hely marad,
Nem fordul el, visszhangot ad.” 

Az opera műfaját sokan távolinak érzik és nehezen befogadhatónak. Az Opera Compania fiatal csapata szeretné bebizonyítani, hogy ez a műfaj is közel tud kerülni az emberekhez, tud reflektálni a mindennapi életünkre, ha akarjuk, tud modern lenni, ugyanakkor el tud minket varázsolni a klasszikus zene és az igényes színészi játék ötvözete. 

Hogy mi számunkra az opera: “játék és muzsika”, erre szeretnénk Önöket meginvitálni az opera irodalom egyik romantikus gyöngyszemével, Csajkovszkij Anyeginjével.                                   Csajkovszkij saját művét sokkal inkább lírainak, mint drámainak tartotta ezért kívánsága az volt, hogy operáját először a moszkvai zeneakadémián mutassák be az ott tanuló növedékek, nem szerette volna ugyanis, ha az Anyegint a Nagyszínház sablonos művészei adják elő, ezzel elveszett volna a darab intimitása és valódi mondanivalója a nagyszínpadon. 

Előadásunk is az intimitásra épül, hiszen egy terem közepén játszunk, melyet körbeül a közönség így a darabot játszó énekesek karnyújtásnyira formálják meg Anyegin, Tatjana, Lenszkij, Olga és Gremin herceg karakterét a nézőktől. A darabot a kórusjelenetek nélkül adjuk elő, fokuszálva a főszereplők jeleneteire, így a darab fő mondanivalója a viszonzatlan szerelem kerül előtérbe. 

Hogyan jut el odáig a vidéken élő, szerelemben még nem jártas fiatal Tatjana, hogy levélben szerelmet valljon a nagyvilági nők bálványának, Anyeginnek?
Milyen határtalan Lenszkij szerelme, hogy még a halállal is bátran szembenéz, amikor jó barátját párbajra hívja ki, menyasszonya, Olga iránt érzett féltékenysége miatt?
Mennyire erős Tatjana házassági esküje, amikor évek múlva szerelme Anyegin térden állva kéri, hagyja el férjét és szeresse inkább őt és ő nemet mond?
Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ Csajkovszkij lenyűgöző, magával ragadó és zseniálisan megkomponált operáján keresztül.  

Opera Compania Társulat:
Anyegin: Kósa Lőrinc
Tatjána: Bólya Papp Nikoletta
Lenszkij: Rács Illés
Olga: Dévényi Judit Anna
Gremin herceg:  Gogolyák György

Korrepetitor: Holló Mariann
Rendező: Magyar Orsolya

Az előadás hossza: 70 perc

fotók: @Herczeg Ferenc