Magyar leiras:

A Zenélő Budapest nyári fesztivál programja
kamarazenei adaptáció báb- és táncjátékra | Balázs Béla meséje alapján | zenéjét szerezte Bartók Béla

Kamaraadaptáció és művészeti vezető: Götz Nándor
koreográfus: Juhász Zsolt (Duna Művészegyüttes)
bábmester: Lénárt András

Az ingyenes programot 8 és 90 éves kor között ajánljuk.

Az előadás új megközelítésben a báb és táncművészet elemeit ötvözve, rendkívül intenzíven érzékelteti Balázs Béla meséjének, és Bartók csodálatos természet-lélekzenéjének népi szecessziós stílusát.

A mű cselekménye:
Valamikor réges-rég, messze, nagyon messze három domb emelkedett. Az egyiken magasodó kastélyban a Királykisasszony élt, a másik dombon a Királyfi vára állott. A középső dombon a titokzatos Szürke Tündér uralkodott. Arcát soha senki nem látta; szürke fátyol takarta el. Ő azonban mindent látott és mindent tudott.
A reggeli verőfényben a Királykisasszony lépdel ki várából és gondtalanul játszik az erdő ölén. A szomszéd várból a Királyfi jön elő, hogy világot látni induljon. A Tündér visszaparancsolja a Királykisasszonyt és így megakadályozza a két ifjú lény találkozását. Ám a Királyfi az ablakon át megpillantja a leányt és szerelemre ébred iránta. A Tündér parancsára a megelevenedő erdő és a medréből kilépő patak megakadályozza, hogy a Királyfi a Királykisasszonyhoz jusson. Ám a Királyfi szerencsésen hatol át a két elemen és újból találkozhat a leánnyal. Bábot készít, amelyet királyi díszekkel ékesít: ezzel a fából faragott királyfival csalogatja ki a Királykisasszonyt várából.

A Zenélő Budapest imázs-filmje: https://youtu.be/_mYMjk3Zh-I