Magyar leiras:

Megnyitó: 2022. április 29. 16:30
A kiállítást megnyitja: Novák Péter

A FolkReMade Fábián Rèka Margit projektje, melyben régi bútorokat, tárgyakat újít fel és hasznosít újra, magyar népi motívumok felhasználásával.

 „Körülbelül 20 éve foglalkoztat a népi motívumok hétköznapokba illesztése. Több erős gyerekkori vizuális élményem, emlékem van ezzel kapcsolatban: pl. egy kalocsai mintás képeslap sorozat, amit kisiskolásként kaptam, vagy egy 70es évekbeli Fürge Ujjak magazinból az óarany matyó terítő mintáival díszített táska, de ott van a dédszüleim építette balatoni nyaraló, ahol a közeli Buzsákról származó díszpárnák máig megvannak. Aztán felfedeztem magamnak dédapám, Fábián Gyula író, festő, művésztanár, néprajzi gyűjteményét, amit az 1900-as évek elején Losonc környéki palóc falvakban gyűjtött. Nem csak a nyomtatásban megjelent tanulmányait gyűjtöttem össze, de megörökölhettem néhány eredeti rajzát is. A palóc díszítőművészet most is az egyik fő inspirálóm. Sokat használok ezek közül a több mint 100 éve gyűjtött motívumokból, amik már akkor is eltűnőben voltak. Magyarországnak elképesztően gazdag motívumkincse van a jobban a köztudatban lévő matyó és kalocsai mintákon túl is. Miért ne lehetne ezt elővenni, hogy újra a szemünk előtt legyen? A FolkReMade egy izgalmas játék, egy kirakó, nem hagyományos népművészet, és nem is célja, hogy az legyen, de így is generációk közötti híd, ahol a hagyomány és örökség újraéled. És ha együtt élünk egy ilyen tárggyal, akkor a mindennapjaink részévé válik.”
– Fábián Réka Margit – festő-restaurátor, képzőművész, művész tanár, lakberendező –

 „Többféle szakmát tanultam és mindegyiket szeretem. A FolkReMade -ben mindegyikből van egy szelet, mindent magába sűrít egy kicsit és ettől igazán izgalmas. Restaurátorként fontos számomra az értékmentés, hogy megőrizzünk egy régi tárgyat vagy bútort, ami érdemes rá. Festőként a színek, textúrák és formák találkozása az, ami érdekel. Egykor textiltervezőnek készültem, de másfelé vitt az utam viszont a virág és virágminta rajongásom megmaradt. Művészettörténeti és folklórtörténeti szempontból is érdekes egy-egy motívum és, hogy az milyen tárgyon találja meg az új helyét. A népi díszítőművészet valaha egy élő dolog volt komoly többletjelentéssel, amiből olvasni lehetett, amellett, hogy a díszítőmesterek önkifejezési formája is, hiszen sokaknak megvolt a jól felismerhető saját stílusa. Lakberendezőként pedig a funkció izgat. Szeretem az igazán funkcionalista, letisztult, jó tervezésű bútorokat. Azt vallom, hogy minden térben, otthonban lennie kell olyan tárgynak, aminek lelke van, ami sok mindent sűrít magába, ami jó energiákat ad, jól ránézni és jól használható. Szeretnék olyan tárgyakat létrehozni, amik művészeti és használati értéke is magas és ez összhangban van. Az általam tervezett-újratervezett bútorok némelyike elsőre extrémnek vagy túl színesnek tűnhetnek és sokan nem tudják elképzelni az otthonukban. Rengetegen félnek a színektől, pedig egy karakteres bútor jó kiindulópont és fókuszpont is lehet a berendezés megtervezésekor. Én magam, abszolút eklektika hívő vagyok, a tervezésben, alkotásban is. A világ annyira sokféle és sokszínű, csak össze kell hangolnunk a színeket és formákat, hogy egyensúlyt és harmóniát teremtsünk!”

Kiállitás megtekinthető:
április 29. 16:30-18:00
április 30. 10:00-18:00
május 1. 10:00-18:00
május 2. 10:00-18:00
május 3. 10:00-14:00

https://www.facebook.com/folkremade
https://www.instagram.com/folkremade/