Magyar leiras:

*** IDÉN UTOLJÁRA! ***

ooo

Szereplők:
> HÁMORI ILDIKÓ Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, Érdemes és Kiváló Művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, valamint az Ivánka Csaba Alapítvány kuratóriumának képviselője
> HORVÁTH LILI Jászai Mari-díjas színésznő
> STEIGERVALD KRISZTIÁN generációkutató

Az est megálmodója: TOLLÁR MÓNIKA rendező
Portréfotók (Hámori Ildikó és Horváth Lili): CHIKÁN ERIKA fotográfus

ooo

„Amióta megnőttem, és butaságokat beszélek, és elviselhetetlen vagyok, azóta rossz rám nézni.
A családom csak szégyenkezik, mert arra persze nem számítottak, hogy én is kinövöm magam.
Amióta nagy vagyok, és ütődött és nyegle és idétlen, csak ülnek és sóhajtoznak, hogy kire ütött ez a gyerek…
És bár a családom jól tudja, hogy minden kamasz elviselhetetlen, egymás közt mégis belátják, hogy ami sok, az sok!
Hiszen az ő türelmüknek is van határa és ez így nem mehet tovább.
Csak még azt nem tudják pontosan, hogy akkor hogyan is menjen…
Pedig énszerintem az élet elég tűrhető, és nem kell vele az embert folyton ijesztgetni.
Én egész jól érzem magam az életben – még ha nem is látszik rajtam…”
(Janikovszky Éva)

ooo

A képzeletszínházi est keretében két színésznő (s egyben anyuka/nagymama) beszélget a generációkutatóval Steigervald Krisztiánnal, valamint a nézőkkel.
A Janikovszky Éva írásai alapján életre keltett klasszikus anyatípusok segítségével gondolkodnak közösen a kamaszkor (pontosabban a kamaszok) mindennapi mélységeiről és magasságairól.
Őszintén mesélnek arról, milyen válaszok, megoldások születtek bennük a már-már megoldhatatlannak vagy épp elviselhetetlennek tűnő helyzetekre.
Megfigyeléseik középpontjában természetesen egyszerre állnak majd a SAJÁT és a MÁSOK csemetéi, hiszen a szomszéd gyerekével mindig könnyebb…!

Steigervald Krisztián évek óta tart előadásokat arról, milyen történelmi, technológiai és kulturális események hatására változtunk meg az utóbbi csaknem száz évben: hogyan hatottak az egyes korszakok a gondolkodásunkra és világlátásunkra, miért alakultak ki ebből a különböző (veterán-, baby boomer, X, Y, Z és alfa-) generációk, melyiknek milyen jellegzetességei vannak, miképpen viszonyulnak egymáshoz, és hogyan érthetnék meg egymást ezek tagjai a jobb együttműködés érdekében – egy sikeresebb, boldogabb élet reményében.
Legfontosabb célja, hogy letisztítsa a generációkról az igaztalan sztereotípiákat, valamint feltárja értékeiket. Így mindenki felismerheti a saját generációs korlátait, és a nemzedékek között dúló csatározások helyett képesek leszünk magunkat kívülről szemlélni, másokat megérteni – vagy akár nevetni is azokon a szituációkon, amikor csupán a generációnk beszélt belőlünk…

A Lóvasúton idén májusban debütált produkció irodalom és a való élet különleges, szeretetteljes találkozása, ahol a közös nevező, a kapocs a DERŰ és a HUMOR, mint afféle legfontosabb muníció.

ooo