Magyar leiras:

August Strindberg: A pelikán c. művét a Dollár Papa Gyermekei Kiss-Végh Emőke és Ördög Tamás színházi műhelye mutatja be.

Az alkotópáros előadásainak formája teljes mértékig lecsupaszított, minimalista, intim és személyes. Nem használnak se díszletet, se jelmezt, semmilyen színházban megszokott technikát. Csak a színész van jelen, teljes valójában, sokkal inkább emberként, mint művészként. Az általuk kifejlesztett egyedi munkamódszerrel nagy klasszikusokat ültetnek át mai nyelvre, alakítanak maivá. A színész nagy szabadsággal mozoghat a szerepében, az előadás alatt is megvan az alkotói szabadsága.

Előadásaik láthatóak voltak már többek között Dániában, Finnországban, Hollandiában, Romániában, Norvégiában, Szlovéniában és az USA-ban is.

„A színészek mindegyike kettős figurát alakít: önmagukat adják, mintha sajátjukként élnék meg a konfliktusokat.” (szinhaz.net)

„Ördög Tamás rendezése kiszólásokkal, a nézőkre vonatkozó megjegyzésekkel és a helyenként a nézői székekbe ülő színészekkel világossá teszi a teremben egybegyűltek (legyenek azok emberek vagy akár szerepek) közösségét. Jó ízléssel nem sulykolja ezt az együttest, gyakran éppen inkább megvéd a közelség adta érzékenység és kiszolgáltatottság következményeitől. Az érzelmek adagolásának mértékletessége mellett jó példa erre az előadás egyik jelenete, ahol lehetőséget kapunk arra, hogy ne színről színre kelljen szembesülnünk se a meztelenedéssel, se a meztelen nő megalázásával, hanem a terem falán lévő tükrön átszűrve nézhessük mindezt. Ami normál színházi helyzetben akár kényeskedő elkenés is lehetne, ebben a sajátos helyzetben a valóság és a színház közé jó érzékkel leszúrt határkaró.” (7óra7)

Szereplők
Elise, az anya – Urbanovits Krisztina
Fredrik, a fia – Georgita Máté Dezső
Gerda, a lánya – Kiss-Végh Emőke
Axel, a veje, Gerda férje – Ördög Tamás

Rendező
Ördög Tamás

!!! az előadást 16 éven felüli nézők számára ajánljuk.

Az előadás a Lóvasúton a Köszönjük, Magyarország! program támogatásával valósul meg. 

 
támogató: Trafó Kortárs Művészetek Háza