Magyar leiras:

Budapesten először várja a Lóvasúton a Lanner Kvartett Zenés Vendégségébe a koncertlátogató közönséget.
Az est során vendégszólistaként a nemzetközi operaéletbe pár éve berobbant kitűnő énekes, Cser Krisztián működik közre, aki Mozart Varázsfuvolájából és Figarójából fog híres áriákat előadni.
A műsor végén a zenekar a közönséggel együtt koccint egy pohár pezsgővel. 

A Lanner Kvartett 2012-ben alakult, tagjai a Budapesti Fesztiválzenekar művészei. Első hegedűse, Selmeczi Gábor a Bécsi Filharmonikusok állandó vendégművésze is. Az elmúlt években közel száz koncertet adtak országszerte, felléptek a világ nagy városaiban. Állandó rendezvénysorozatuk a Zenés Vendégségek. A Lanner Kvartett – különleges felállása miatt – erősebb basszushangzás jellemzi, emiatt nemcsak a klasszikus értelemben vett kvartett irodalmat játsszák, hanem egyéb műfajokban is (például tangó, jazz) sikeres koncerteket adnak, így mára különböző tematikájú műsoraik és óriási zenei repertoárjuk gyűlt össze. 

Zenészek
Selmeczi Gábor | a Budapesti Fesztiválzenekar, a Bécsi Operaház zenekara és a Bécsi Filharmonikusok hegedűművészet
Kostyál Péter | A Budapesti Fesztiválzenekar hegedűművésze
Fekete Zoltán | A Budapesti Fesztiválzenekar és az Erkel Ferenc Kamarazenekar brácsaművésze
Maros Attila | A Budapesti Fesztiválzenekar nagybőgőművészet

Vendégművész
Cser Krisztián | operaénekes (basszus), a Magyar Állami Operaház magánénekese

 

Joseph Lanner

Nem is kell minden bécsinek lokálpatriótának lennie – vagy pontosan számon tartania, hogy ki nyugszik a bécsi Zentralfriedhof  32/16. számú parcellájában – ahhoz, hogy valaki legalábbis sajnálatosnak tartsa, hogy Joseph Lanner emléke halála után oly hosszan és méltatlanul háttérbe szorult egykori riválisainak fénye mellett, elég, ha az illető egy zenét szerető ember.  Még Bécsben is (amely város pedig nagyon sokat köszönhet neki!)   csupán alig egy-két utcanévtábla és egy id. Johann Srauss-szal közös emlékmű fejezi ki az utókor tiszteletét.
Pedig Lannernek már 18 éves korától fogva saját együttese volt, népszerűsége pedig koncertről koncertre nöttön-nőtt.   Ő volt a kor zseniális, és menő könnyűzenésze, akinek újfajta hangzású szerzeményeivel nem tudott betelni a napóleoni háborúkban elcsigázott, mindenekelőtt szórakozni vágyó bécsi közönség.   Darabjai teli voltak lendülettel, mindegyikben megvolt a magával ragadóan őszinte hangvétel és érzelemgazdagság, és a megfelelő pillanatban elhelyezett, már-már pimasz fricskák sem hiányoztak.   Ez volt a zenetörténetben az a pillanat, amikor a népies eredetű „Laendler” – könnyedségét megőrizve – a felsőbb rétegek szalonjaiban magas zenei színvonalra emelkedett, kiforrott, és egységes stílusú „Walzer”-ré változott át.
1819-ben még maga s fiatal muzsikus, (a későbbi id.) Johann Strauss is ámulattal állt a színpad előtt és hallgatta annak az együttesnek a játékát, amely abban az időszakban a legdivatosabb és legújabb zenéket hozta. A színpadon Joseph Lanner triója játszott, és Strauss akkor még csak remélte, hogy egykor majd ő is vezetője lehet egy ilyen „csapatnak”. Az ehhez vezető első lépést az jelentette, hogy Lanner brácsásként szerződtette saját zenekarában…
Joseph Lanner tehát a „Keringő Atyja”, és ebben minden zeneszerző és zenész csak a követője lehet. A budapesti alapítású Lanner Kvartett névadójának méltó közvetítője kíván lenni: a jó társaság és beszélgetés, kávé – tea, a közönség és zenészek közötti közvetlenebb kapcsolat a jó zenének és jó zenélésnek mind-mind természetes közege. 

fotók: fidelio.hu, szinhaz.hu, facebook.com