Női munka

Június 19-én igazán különleges dolog történt a Lóvasúton. G. Szabó Zsuzsanna textilművész és tanítványai egész nap kézi szövőgépeken dolgoztak, majd a nap végére 30 kg fonállal “beszőtték” a Lóvasutat.
G. Szabó Zsuzsanna, textilművész évek óta használja a kötést performanszainak eszközéül.
A Lóvasúton megrendezésre került munkája most a kötést, mint “tipikus női kézimunkát” vizsgálta. A különleges helyszínen új kontextusba került az említett tevékenység, megidézi a hagyományos (paraszti) világban együtt kézimunkát végző női együttlétet, de mind időben, mind funkcióját, vagy funkciótlanságát tekintve új értelemmel ruházta fel azt. Vajon mit tekintünk a mai világban “női munkának”? Milyen sztereotípiák, esetleg elvárások élnek bennünk?

Az egész napon át tartó folyamatos kötés egy erőt próbáló folyamat, melynek során a létrejövő rengeteg kelméből egy az egész épület belső terét behálózó installáció készült.
A közös tevékenység és az együtt kialakított installáció úgy teremt kapcsolatot a résztvevők között, hogy mindeközben verbálisan nem kommunikálnak egymással, illetve térben is elhatárolódnak egymástól.
G. Szabó Zsuzsanna Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóival hozta létre a műalkotást.
További információk az alkotóról: www.gszabozsuzsanna.com

A program az NKA támogatásával valósult meg.


Blog | Info

Fő genyó és Szent József, Chaplin

Mitől színház a színház, számít-e a pénz, Louis Armstrong a gimnázium színpadán – kérdéseinkre Mátyássy Bence,...

Néző, színész, némi fény és helyszín – Márfi Márk színháza

Kell-e fény egy színdarabban, elnevetett előadás-népszínmű, felejthetetlen előadás az egyetem palatetején – kérdéseinkre Márfi Márk,...

Krapek válaszol

Valódi jelenlét, emberi pillanatok a színpadon, nyitottság – kérdéseinkre Georgita Máté Dezső, a Krapek című...